BAZALT

Bazalt doğal taş, volkanik kaya kütleleri arasındadır. Görünüm olarak siyah renkte olup kesif yığınlar halinde, kütle, damar ve akıntı şekline bulunur. Başlıca özelliği altıgen prizmalar şeklinde büyük sütunlar oluşturmasıdır.

Bu sütunlar, akıntıların soğuyup, büzülmesinden meydana gelir. Sert ve dayanıklı olması nedeniyle kaldırımlar, demiryolları, yapı taşları ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Homojen bir yapıda olması sebebiyle düzgün bir hat olanağı sağlar.

Aşınması oldukça zor olan bazalt doğal taş, yüksek basınçlara karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak ince işçilik için de uygundur.

Volkanik Taşlar Nelerdir?

Volkanik taşlar kendi içinde iç ve dış püskürük kayaçlar olarak ayrılmaktadır. Bazalt doğal taş modelleri bunların arasında dış püskürüğe dahildir. Magmanın yeryüzüne kadar çıkarak meydana gelmektedir. Soğuması hızlı bir şekilde gerçekleştiği için yumuşak ve ince taneli bir yapısı yer almaktadır.

Tüflere göre aşınmaya karşı dayanıklı bir yapıları vardır. Temel özellikleri ise şu şekilde gözlemlenir;

  1. Yapıları kristallidir.
  2. En çok heykel yapımında ve inşaatlarda görülür.
  3. Tabakalanma yoktur.
  4. Kütleler halindedir.
  5. İçinde fosil bulunmaz.

Bunların arasında olan bazalt doğal taş, aynı zamanda Gabronun yüzey kayacı olarak da adlandırılmaktadır. Bazik karakter taşımakta olup bazen iç püskürük kütlelerin içinde yer almaktadır.

Bazalt Taşı Özellikleri Nelerdir?

Bazalt özellikleri bakımından oldukça gelişmiştir. Bu nedenle günümüzde pek çok yerde kullanılmaktadır. Temel özellikleri şu şekilde bilinmektedir;

  1. Döşemesi son derece kolay yapısı vardır.
  2. Farklı ölçülerde rahatlıkla hazırlanabilir.
  3. Sağlığa herhangi bir zararı bulunmaz.
  4. Yapısı gereği uzun ömürlü bir yapısı mevcuttur.
  5. Estetik bir yapıya sahiptir.
  6. Dekoratif amaçlarla kullanılabilir.
  7. Farklı iklim koşullarına uygundur.

Bazalt özellikleri bakımından oldukça avantajlıdır. Kullanım alanları da bu nedenle oldukça geniştir.

Bazalt Taşı Su Geçirir Mi?

Su geçirmeyen yapı ürünleri özellikle yaşam alanlarından iş yerlerine kadar tüm bina türlerinde önemlidir. Çünkü bir binanın sudan etkilenmesi zaman içinde çürümesine ve bozulmasına yol açar. Böylece deprem gibi bir doğal afetten daha kolay etkilenir hale gelir.

Bunu önlemek için yapıda su geçirmeyen malzemeler kullanılması, daha iyi sonuç almanıza yardımcı olur. Eğer kesin kararınızı vermeden önce bazalt taşı su geçirir mi diyorsanız, bunun yanıtı hayırdır. İster ev isterse iş yeri olarak kullanılacak bir binada dolayısıyla güvenilir bir kullanım teklif etmektedir. Bunun yanı sıra su geçirmesi istenmeyen farklı yerlerde de rahat ve sorunsuz bir şekilde yararlanılabilir.

Bazalt Taşı Aşınır Mı?

Bir binanın kullanım amacı ne olursa olsun, dış etmenlere tamamen açık bir yapısı vardır. Bu nedenle zaman geçtikçe farklı sebeplerden dolayı aşınabilir. Böylece sadece estetik bakımdan kötü durmaz. Aynı zamanda  güvenlik sorunları da meydana getirir.

Bu nedenle güçlü ham maddelerin kullanılması, daha verimli ve güvenilir sonuçlar teklif eder. Bu bakımdan bazalt, yüksek basınçlara karşı dayanıklı bir yapıdadır. Dolayısıyla bazalt taşı aşınır mı sorusunun yanıtı da hayırdır. Böylece uzun yıllar boyunca verimli bir kullanım sergiler.

Söz konusu özelliği ile sadece yapılarda değil aynı zamanda farklı alanlarda da yararlanılabilir.

Bazalt Taşı Fırında Kullanılır Mı?

Bazalt doğal taş gelişmiş özelliklere sahiptir. Bu nedenle farklı alanlarda kullanılabilir. Bunlara fırınlar da dahildir.

Eğer bazalt taşı fırında kullanılır mı diyorsanız, bunun yanıtı olumlu bir şekilde verilebilir. Farklı taş türleri arasından ihtiyacınıza en uygun olan seçilebilir.

Bazalt Taşı Nasıl Temizlenir?

Bazalt taşı nasıl temizlenir? Temizlik ve bakım tüm malzemelerde şarttır. Düzenli ve doğru bir şekilde yapılan işlemler, daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Böylece bazalt taşlarında şu gibi sonuçlar elde edilir;

  1. Doğal görünümünü uzun süre koruyabilir.
  2. Bazalt taşın kullanım ömrü uzar.
  3. Dış etmenlere karşı daha güçlü olur.
  4. Su itiş özelliği güçlü şekilde korunabilir.

Bu yönleriyle bakımın düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu rahat ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun için kimyasal işlemler kullanılabilir. Böylece taşlarda ıslak, mat, yarı parlak görünüm elde edilebilir. Kaydırmazlık da böylece kazandırılabilir.

Burada seçilen kimyasallar bazalt için özeldir. Bu nedenle taşta değişime, bozulmaya ve aşınmaya yol açmaz. Ancak duruma ve ihtiyaca göre kumlama yöntemi kullanarak da işlemler gerçekleştirilebilir. Bakım işlemleri esnasında yüzey koruma için şeffaf koruyuculardan yararlanılır. Bu durum taşa parlaklık ve farklı efektler de kazandırır.

Bazalt Nerelerde Kullanılır?

Bazalt kullanım alanları oldukça geniştir. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu gibi görülmektedir;

  1. İnşaat sektör
  2. Sokak araları
  3. Yürüyüş alanları
  4. Parklar
  5. Duvar kaplamaları
  6. Dekoratif amaçlar
  7. Bahçe duvarları
  8. Köprüler
  9. Cam sanayisi
  10. Boru, levha ve dökme

Bunların arasında inşaat sektöründe oldukça yaygın bir şekilde yararlanılmaktadır. Bunun en temel nedenleri de maddeler halinde şöyledir;

  1. Herhangi bir leke tutmaması
  2. Kılcal çatlak oluşmaması
  3. Sürtünmeye karşı dayanıklı olması
  4. Doğal afetlere karşı dayanıklı olması
  5. Darbelere karşı dirençli olması
  6. Suya karşı dayanıklı olması
  7. Renk değiştirmemesi
  8. Asitlere karşı dayanıklı olması

Bazalt kullanım alanları içinde inşaat, bu nedenle oldukça önemlidir.

Bazalt Türleri Neler?

Bazalt türleri günümüzde oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Bunlar kullanım alanlarına göre özel bir şekilde seçilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu gibidir;

  1. Mıcır bazalt taşı: Genellikle belediyeler tarafından yollarda kullanılmaktadır.
  2. Dolomit bazalt taşı: Genellikle peyzajlarda kullanılmaktadır. Ancak yapay çiçekler için saksı olarak da tercih edilebilir.
  3. Plak bazalt taşı: İç ve dış mekan kaplamalarında yararlanılır. Ayrıca yollar ve otoparklarda da görülür. Farklı boy ve ebatlara sahiptir.
  4. Küp bazalt taşı: Farklı boyutlarda olabilir. Genellikle dekoratif işlemelerde tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuğa karşı uyumludur.
  5. Bazalt oluk taşı: Yağmur ve şebeke sularının taşınması için tercih edilir.
  6. Bazalt patlatma taşı. Tarihi dekor havası olan iç mekanlarda kullanılır.
  7. Bazalt bordür taşı: Mekana göre farklılaşan kesim işlemlerinde tercih edilir.

Bunların yanı sıra içerisinde bulunan minerallere göre de bazalt türleri değişir. Bu çerçevede şu gibi seçenekler vardır;

  1. Manyetit: Magnetizma özellikleri gösterir.
  2. Olivin: Siyah renkte olan taşa yeşil tanecikler ekler.
  3. Ojit: Billurlu bazalt taşıdır ve Trabzon, Vakfıkebir ve Akçaabat bölgesinde yer almaktadır.
  4. Hiyalomdan: Sarı renkte olup camsıdır. Asit yer almaz.

Bazalt türleri, kullanılacakları projelere göre özel bir şekilde seçilmektedir.

Bazalt Taşı Fiyatları Ne Kadar?

Bazalt taşları, günümüzde farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılır. Bazalt taşı fiyatları da bu nedenle standart olmayıp değişkenlik gösterir. Şu gibi faktörler fiyatlarda önemlidir;

  1. Taşların hangi sektörde kullanılacağı
  2. Projelerin büyüklüğü
  3. Taşların boyutları

Fiyatlar bu açıdan iletişime geçildikten sonra özel bir şekilde belirlenmektedir. Eğer kaliteyi en uygun fiyatlar ile bulmak istiyorsanız, Emre Taş size birinci sınıf çözümler sunmaktadır. 1995 yılından bu yana madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmamız, deneyimli ve eğitimli kadrosuyla çalışmalarını sürdürmektedir.

ADRES BİLGİLERİ
MİMARSİNAN MAH. 1912. SOK. NO:13/1
MELİKGAZİ / KAYSERİ
BİZİ TAKİP EDİN